PSK z európskych zdrojov zmodernizuje spolu 18 stredných škôl

15.08.2010 Prešov

Prešov 15. augusta (TASR) – Na viacerých stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) počas prázdnin intenzívne pokračujú rekonštrukčné práce.
Hovorkyňa (PSK) Veronika Fitzeková pre TASR uviedla, že regionálna samospráva získala na prestavbu a modernizáciu 18 škôl 15 miliónov eur. Ide o nenávratné finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu zameraného na infraštruktúru vzdelávania.
Fitzeková dodala, že vďaka týmto peniazom môžu opraviť a vybaviť novým zariadením školy v deviatich okresoch kraja. Počas prvého polroka 2010 sa podarilo ukončiť rekonštrukciu Strednej odbornej školy (SOŠ) Andyho Warhola v Medzilaborciach, Obchodnej akadémie v Humennom, SOŠ v Lipanoch, Hotelovej akadémie Otta Brűcknera v Kežmarku a SOŠ technickej v Prešove. Koncom septembra by mali byť ukončené práce aj na Spojenej škole na ulici Ľudmily Podjavorinskej v Prešove v hodnote 1,09 milióna eur.
Podľa predsedu PSK Petra Chudíka realizácia týchto projektov prinesie zníženie energetickej náročnosti budov, čo bude mať vplyv na efektivitu hospodárenia jednotlivých subjektov.
\"Na školách sa zrealizuje zatepľovanie, výmena okien, oprava striech, rekonštrukcia tepelného, prípadne energetického hospodárstva či výmena vnútorného zariadenia. To umožní znižovať pasívny dlh týchto budov, \" pripomenul Chudík.
Ročný rozpočet pre oblasť vzdelávania v Prešovskom kraji predstavuje približne 60 miliónov eur. PSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 82 stredných škôl, na ktorých pracuje vyše 4400 zamestnancov a študuje viac ako 37 000 žiakov.
 

Vyberte región